Mecanismele tale de apărare care sunt? Eu când lucrurile nu se mișcă în viața mea, când mă apucă îngrijorarea și întrebările, devin puternică.

Acum câteva zile prietenul meu, privindu-mă în ochi, mi-a spus : Tu ești o persoană puternică. Foarte puternică. M-am simțit bine în momentul ăla, tocmai ce fusesem apreciată și mi se verbalizase una din calitățile mele. Așa am simțit-o, ca pe o validare, venită din adâncul sufletului, cu o mare sinceritate.

Ce nu știe el și nu conștientizasem nici eu, este că, calitatea asta ”de a fi puternic” are în spate multe momente de insecuritate, de frică, de ”eu nu pot”, de ”nu am reușit”, ”nu reușesc”, ”nu știu ce să fac/ce să mai fac”, ”am nevoie de ajutor”, care sunt rar verbalizate. De cele mai multe ori rămân acolo, deep inside, și ies afară ori în anumite cadre în care mă simt în siguranță, ori atunci când se strâng prea multe și pur și simplu dau pe afară într-o formă sau alta.

Aceasta G Girl  – că tot m-am uitat recent la film, e drăguț – puternică, este de fapt unul din mecanismele mele de apărare.

Mecanismele de apărare. Ce sunt ele?

Mecanismele de apărare sunt strategii psihologice care sunt utilizate inconștient pentru a ne proteja de anxietate și apar pentru că ne simțim amenințați sau pentru că identitatea sau super-ego-ul nostru devine prea exigent. Mecanismele de apărare funcționează la un nivel inconștient și ajută la evitarea sentimentelor neplăcute sau fac ca lucrurile bune să se simtă mai bine. Le-am învățat cam în perioada 0-2 ani și rulăm cu ele pe pilot automat toată viața.

Unele sunt de-a dreptul primitive și ne fac rău, altele sunt ușor imature iar altele mai mature. Important este să le conștientizăm, să nu le mai folosim pe pilot automat, să renunțăm la cele care ne fac rău și să alegem altceva care ne-0ar putea ajuta să facem față momentelor grele din viața noastră.

Puteți citi mai multe despre mecanismele de apărare într-un articol viitor (e mult de scris)

Ideea este că unele din aceste mecanisme, folosite pe termen lung, pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră emoțională sau mentală, ne pot împiedica să ne confruntăm cu problemele emoționale sau anxietățile pe care le avem, pot aduce dificultăți în relații..

Important este să le identificăm, să înțelegem care ne ajută și cum, iar pe cele care nu ne ajută să le înlăturăm.

Întorcându-mă la mine, ca să duc gândul până la capăt ca pe un studiu de caz, mă întreb așa :

  • Ce aduce bun pentru mine mecanismul ăsta de apărare ?

Mă face să pun lucrurile în mișcare. Să cresc, pe toate planurile

  • Care sunt minusurile ?

Păi, îmi blochează emoțiile din spate, cele care au și dus la generarea lui, emoții care lăsate acolo să fiarbă fac ravagii. În sănătate, în relații. În toate ariile vieții.

  • Ce m-ar ajuta?

Să scot și emoțiile afară. Cum? Exact cum spunem mai deunăzi. Coaching, terapie și, pentru cei mai norocoși dintre noi, un partener în fața căruia putem fi autentici, vulnerabili.

Să auzim numai de bine !

Sursa foto

Share pe Facebook