Care sunt nevoile tale? Și de ce este important să le cunoști?

Am început să scriu articolul ăsta de la o trăire pe care am tot avut-o în ultima perioadă. Niște nevoi urlau în mine și urlau și urlau și urlau de-a dreptul. Așa că le-am tot luat la puricat și pe mine la observat și întrebat. Sunt multe teorii despre nevoi și multe nevoi pe care le avem noi oamenii. Mă refer aici strict la nevoi, nu la dorința de a avea mai mult – că și pe asta o avem. Mai presus însă de toate teoriile, avem nevoie de răspunsuri și de pași de acțiune clari ca să scoatem capul din propriul noroi.

De ce zic propriul noroi? Pentru ca da, este al nostru și doar al nostru. Și mai toate urletele vin din ceea ce nu ne-au dat nouă mama și tata când a fost timpul potrivit. Mai sunt și oameni care nu au nevoi – sau cred ei, aș spune eu. Este doar o părere și nu o să stau să caut acum dovezi/rezultate știițifice despre asta, dar atunci când aud pe cineva că nu are nici o nevoie cred că doar se minte singur și nici măcar nu știe asta. În articolul ăsta o să vorbim despre oamenii ”normali”, care au nevoi de tot felul. Cum le identificăm? Ce facem cu ele? Cum ni le acoperim? Cât așteptăm de la ceilalți? Cerem sau nu cerem? Ce facem când dăm pe dinafară?

Maslow zice așa, în piramida lui a nevoilor: sunt 5 niveluri ale nevoilor

  • NEVOILE FIZIOLOGICE, la baza piramidei – hrană, apă, haine, un acoperiș deasupra capului, nevoia de a fi sanatos, in putere, nevoia de sex
  • NEVOIA DE SIGURANTA – să ai o stabilitate, o siguranță financiară. Aici intră și nevoia de ordine și justiție
  • NEVOIA DE DRAGOSTE ȘI APARTENENȚĂ – să fii iubit, să ai o familie, prieteni. Nevoia de a face parte dintr-un grup. Aici intră și nevoia de afecțiune
  • NEVOIA DE STIMĂ ȘI RECUNOAȘTERE – să fii văzut, auzit, acceptat, apreciat. Nevoia de atenție, de recunoaștere, statut
  • NEVOIA DE AUTOREALIZARE –Aici intră nevoia de cunoaștere și înțelepciune, adevăr, dreptate, împlinire, de frumos, de a te depăși pe tine însuți

Avem și o poza cu piramida mai jos. Acum, Maslow a creat această piramidă pornind de la dorința de a cunoaște ce anume îi motivează pe oameni și spunea inițial că, pentru a trece la următorul nivel este nevoie să ai nivelul/nivelurile inferioare satisfăcute. Mai târziu s-a ajuns la ideea că de fapt, există un du-te vino permanent între nivelurile piramidei în funcție fiecare ființă în parte.

Imaginea piramidei este preluată de aici

Dacă vă uitați cu atenție la piramidă și în voi, veți observa că, pentru supraviețuire avem nevoie să ne uităm doar la primul nivel al piramidei. Cu toate astea, noi oamenii, suntem capabili să mâncăm mai puțin ca să ne satisfacem nevoia de iubire, sau să ne lăsăm sănătatea mai deoparte și să muncim până nu mai putem ca să ne satisfacem nevoia de siguranță și așa mai departe.

Ne întoarcem acum la întrebările de mai devreme:

* Cum ne identificăm nevoile?

Asta pentru că nevoile noastre ale fiecăruia sunt diferite. Pe fiecare ne doare altceva și ca să știm ce să facem e de musai să identificăm care sunt nevoile alea care țipă. Musai să fim sinceri cu noi înșine, să ne luăm la întrebări și să ne luăm iar la întrebări. Pentru unii dintre noi e mai important să se uite la televizor decât să se ia la puricat, dar aceia sigur nu citesc articolul ăsta. 😊

Ia un pix și o hârtie și apucă-te de scris. Lasă ”lista” deschisă, pentru că din interacțiunile zilnice și după descoaserea corespunzătoare s-ar putea să mai ai de completat. Pune-le pe toate pe hârtie. Nu e nimic în regulă cu tine dacă ai nevoie de multă atenție, ci doar ăsta ești tu astăzi. Și în fiecare zi, lucrîând tu cu tine, devii o variantă mai bună a ta, și cu timpul, pe măsură ce alte lucruri vor înflori în tine și nevoia de atenție va scădea.

Când faci lista fii cât de explicit poți. Și revino cu completări de fiecare dată când simți asta. De asemenea nu fii surprins ca în zile diferite, nivelurile nevoilor sau chiar nevoile să se modifice un pic

O parte din lista mea de nevoi în ordine random, ca să vă dau un start.

Am nevoie să mă simt iubită, să fie ordine și curățenie în casă, să fiu apreciată – mai ales de oamenii apropiați mie, să mi se răspundă când întreb ceva, să fiu curată, să mi se spună adevărul, să petrec timp doar cu mine în fiecare zi.

* Ce facem cu ele?

Păi, fiecare nevoie se ia la puricat.

Am nevoie să mă simt iubită, spre exemplu. Este ceva atât de general.. Ca dovadă este una din principalele probleme în cuplu. Oamenii se iubesc dar nu se simt iubiți. Așa că, din nou, mpă iau la întrebări.

Ce înseamnă pentru mine să mă simt iubită? Păi, să mi se aducă un cadou sau o floare, așa, hodoronc tronc. Pentru mine a îmi aduce ceva este egal cu ”uite, celălalt s-a gândit la mine” și în mintea mea este o dovadă de iubire. Ce altceva? Să fiu îmbrățișată. Lunggg, o îmbrățișare ”adevărată” poate face când 10 te iubesc-uri. Și lista continuă.

Faci așa cu fiecare nevoie, o diseci la nesfârșit. Poți apoi chiar să le pui în ordinea importanței. Asta îți va da o imagine mai clară asupra nevoilor tale.

*Cum ni le acoperim?

Dacă vă uitați la listele pe care le-ați făcut, o să vedeți că pe unele vi le puteți acoperi singuri, iar pentru altele aveți nevoie de altcineva. De fapt, ca o paranteză așa, pe toate ni le putem acoperi singuri, după ce vindecăm ce e de vindecat.

Ca să vă dau un exemplu, e clar că pentru a acoperi nevoia de a mă simți iubită am nevoie de altcineva. Ce e dedesubt este de fapt neiubirea de sine.

Pentru a îmi îndeplini nevoia de timp petrecut singură cu mine, nu am nevoie de nimeni. Doar de mine care să mă pun pe primul plan și, pe arcursul unei zile, în loc să satisfac nevoile celorlați, să îmi aloc timp pentru a îmi satisface mie această nevoie. Și uite așa, am ajuns tot la iubirea de sine 😊

*Cât așteptăm de la ceilalți? Cerem sau nu cerem?

Tu ești în peștera ta. Unde ai acceptat câțiva oameni, cei care fac parte din haita ta. Partenerul, copilul, mama, prietenul X, Y și așa mai departe. Ei sunt cei care – sau ar trebui – fac parte din cercul tău de siguranță, cei pe care te poți sprijini când ai nevoie, cei care te ajută să te vindeci și să crești mare. Tu știi cel mai bine care sunt oamenii ăștia care te pot ajuta în procesul tău de vindecare. Nu sunt dispuși să te ajute? Ce să zic, poate e timpul să îți reorganizezi haita..

Așa că, după ce ai nevoile tale clare puse pe hârtie și cel mai important, clare în mintea și sufletul tău – nu de alta, dar ele de fapt sunt nevoi emoționale mai toate – ceri! Da, ceri! Fără să urli, fără să te cerți, fără scandal. Pur și simplu te așezi alături de celălalt și îi spui ce ai de spus.

De exemplu: ” Vreau să vorbesc ceva cu tine când ai puțin timp disponibil. Este ceva foarte important pentru mine. Uite, eu zilele astea am stat un pic și am analizat care sunt nevoile mele, chestiile care sunt importante pentru mine. În ultimul timp mă simt […] și mi-am dat seama că este din cauză că […] Am nevoie să mă ajuți un pic […] Crezi că ai putea să […] ”

Și uite așa din aproape-n aproape comunici că ai nevoie de una și de alta. Și faci așa cu toți cei din haita ta. Deci ceri. Cauți soluții. Nu primești nimic? Mai ceri o dată. Poate încă o dată. Este la latitudinea ta cât ceri și cât de mult aștepți. Ajungem tot la iubirea de sine într-un fel…

”Da, tu vrei timp pentru tine când sunt atâtea de făcut în casă! Eu vin obosit seara de la serviciu și nu sunt în stare să stau cu copii, nu mai am energie pentru asta..”

Este decizia ta ce faci mai departe. Cât de mult ”lași” de la tine.

* Ce facem când dăm pe dinafară?

Ideal e să nu dăm pe dinafară. Dar vom da, pentru că nu am fost atenți să fim atenți la nevoile celorlalți, nici noi nici ei, ceilalți. Așa că, eu aș spune să golim moțul sacului cu rahat din când în când, în mod regulat, că să nu facem inundație. Un terapeut ajută, orice fel, psiholog, coach, psihoterapeut, care este lângă voi, vă face să vă simțiți în siguranță și vă crează spațiul în care puteți fi voi. Sunt cei mai buni 2-3 sute de lei investiți vreodată. Scrisul ajută, vorbitul de unul singur. Testați și vedeți ce funcționează cel mai bine la voi.

Spor să aveți și să vă iubiți! Nu mai lăsați nevoile neîmplinite să vă facă să suferiți, că de fapt voi singuri vă lăsați să suferiți. Să ne mai iubim și pe noi, ca să îi putem iubi pe alții!