Ești co-creator a tot ceea ce se întâmplă în viața ta!

Anxietate sau depresie? Cu ce ne ajută să ne conștientizăm anxietatea și ce putem face?

Noi oamenii, ne schimbăm doar atunci când ajungem la fundul sacului.  Atunci când nu mai avem ce face cu toate măștile și toate mecanismele noastre de apărare. Când pur și simplu nu ne mai sunt de folos și tot ce a rămas suntem chiar noi înșine, exact așa cum suntem. Nervoși, nemulțumiți, supărați, nefericiți, dând vina pe noi înșine sau pe cei din jurul nostru. Anxioși.

Anxietatea se manifestă în două feluri:

  • ne retragem în ”peștera” noastră și ne învinovățim pe noi înșine ori
  • reacționăm în exterior, devenim furioși pe orice sau oricine, țipăm, urlăm, ne certăm, nu ne mai convine nimic, procrastinăm, arătăm cu degetul, îi învinovățim pe ceilalți.

Oricum s-ar manifesta ea, când devenim anxioși căutăm controlul, ne deconectăm de la noi înșine sau de la lumea noastră și ”vomităm” ce avem de vomitat, în afară sau în interior. Apoi, pentru că avem convingerea că ceva din exterior provoacă anxietatea asta, căutăm o soluție. De obicei tot în exterior. Cheltuim mai mult decât de obicei, bem, mâncăm, fumăm, ne afundăm în muncă..

Care este rezultatul ? Ori ne îmbolnăvim ori stricăm ceva în viața noastră. Poate fi relația cu partenerul, relația cu copiii, jobul, relația cu părinții noștri, un lucru sau mai multe – de obicei mai multe – din sistemul din care facem parte.

Toate acestea sunt semne ca echilibrul tău interior este șubred. Ce ți se întâmplă este de fapt o chemare la trezire. Dacă ești atent la ceea ce se întâmplă în exterior vei vedea semnele : șeful e supărat pe tine, copiilor mai mereu nu le convine ceva si sunt pe contra, partenerul e nemulțumit sau nu îți vorbește, nu ai timp de nimic, pielea ta arată ca naiba șamd.

P.S. Nu vorbim aici despre anxietate ca și formă de tulburare nervoasă

Cat de mare este aportul tău la ceea ce ”ți se întâmplă”?

Toate astea iti dau oportunitatea sa te întrebi : Ce este despre mine în toate astea? Ce anume din mine a declanșat ce se întâmplă în sistemul meu (viața mea)?

Prima dată vei spune că este despre ceilalți. Da, e și despre ceilalți. Și totuși, dacă este și despre tine, nu doar despre ceilalti ? Ce este nevoie să aliniezi in interior ca să se schimbe exteriorul?

Pentru că, da, ești cocreator al vieții tale. Nu ești un simplu spectator. Da, ceilalți au și ei o influență. Și ei au problemele lor. Doar că problemele lor sunt ale lor, tu nu ai nici o putere acolo, la ceilalți. Dar fericirea ta, echilibrul tău interior, felul în care te simți depinde de tine.

Tot ceea ce creezi este cauza, tot ceea ce se întâmplă este efectul. Cauză-efect.

Fie că îți place sau nu, ăsta este adevărul.

Când începi să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce co-creezi în viața ta? Nu știi de unde să începi ? Du-te la terapie, stai de vorbă cu un psiholog, alege-ți un coach, fă ceva!

 

Share pe Facebook