Parentajul este despre părinți, nu despre copii!

Într-o zi copiii tăi vor pleca de acasă și vei rămâne trist și singur, întrebându-te cine ești..

Fi-mea îi zice zilele trecute mamei mele, cu care locuim :

”- Ce o tot întrebi pe mama unde se duce și ce face ? Are 40 de ani. Să zici mulțumesc că este lângă tine. Putea să fie în altă țară și tu să fii singură. La 20 de ani copiii pleacă de la părinți, e normal.”

Zâmbesc în timp ce scriu și mă gândesc că n-am fost o mamă chiar așa praf 😊

Atunci când devenim părinți, unii dintre noi ne pierdem orice urmă de identitate și suntem doar părinți. Toată viața noastră se învârte în jurul copiilor noștri. Ei ne fac fericiți și tot ei ne fac nefericiți. Ne identificăm cu ei și inconștient îi facem să preia visele noastre neîmplinite, valorile noastre, credințele noastre despre viață. Suntem mândri când îmbrățișează ceea ce ne place nouă, când se comportă așa cum i-am învățat noi. Îi sufocăm, le răpim încrederea în sine, îi traumatizăm cu tot ceea ce este nevindecat în noi.

De ce se întâmplă asta? Păi tocmai a venit pe lume singura ființă care este a noastră, căreia putem să îi spunem ce să facă și ce să nu facă, ce e bine și ce nu e bine, care nu are dreptul să se opună pentru că noi știm mai bine, pe care putem să proiectăm toate visele noastre și oops, toate traumele noastre.

Toate astea din iubire, bineînțeles.

Parentajul este despre a ne disciplina copiii și a le arăta cum să fie fericiți. Cum ar fi dacă am face o schimbare de perspectivă?

Ce e de făcut? Terapie! Multă terapie. Înainte să vină copilul, după ce a venit copilul, toată viața!

Apoi de fiecare dată când copilul se tăvălește pe jos, să ne întrebăm ce oglindește din noi. Și când ia note proaste și ne întristăm să ne punem întrebarea cât de valoroși ne simțim noi. Și atunci când nu ne ascultă să ne întrebăm ce arată asta despre noi. Și atunci când țipă și e furios să ne întrebăm când a fost ultima dată când ne-am permis noi să fim furioși și să spunem ce nu ne convine.

Și lista ar putea continua le nesfârșit…

Vă las să vedeți un interviu life changing cu un psiholog clinician de excepție, o doamnă tare dragă mie, Dr Shefali Tsabari

Și apoi, cine știe, poate vă regândiți parentajul.

 

Share pe Facebook