Relațiile se construiesc, nu se întâmplă de la sine!
Te iubesc! Și eu te iubesc! Ne iubim și totuși de o parte sau de cealaltă, sau de ambele, ceva lipsește. Ce lipsește? De ce suntem iubiți și de multe ori nu se simte? Ce e de făcut?
Fiecare dintre noi își arată iubirea față de celălalt în moduri diferite. După ce a trecut un timp de când ești în relație, fluturașii din stomac își iau zborul. Studiile zic că după vreo 6 luni. Eu personal cred că fluturașii pot rămâne acolo mult timp cu condiția să fim iubiți pe limba noastră și să avem nevoile cele mai importante acoperite. Atunci când rezervoarele noastre încep să se golească, ca și atunci când ne sunt încălcate niște valori de bază, începem să vedem la celălalt lucruri ne convin, care nu ne plac.
La toate astea se adaugă așteptările pe care le avem, de cele mai multe ori inconștiente, de la celălalt, sau de la relație. Așa începe să se producă ruptura. Cei mai mulți dintre noi nu deschidem gura decât atunci când crăpătura e deja măricică. Și chiar dacă deschidem gura, arătăm cu degetul. Doar e despre celălalt, nu despre noi. Celălalt nu face chestii, nu spune chestii, nu ne umple golurile sufletului. Când de fapt, este despre noi.
Limbajele iubirii după Gary Chapman. Relații de iubire
Înapoi la felul în care iubim, Gary Chapman în cartea sa ”Cele 5 limbaje ale iubirii” spune așa: fiecare dintre noi iubim pe limba noastră. Și pentru că celălalt vorbește altă limbă, mesajul nu este recepționat așa cum pleacă de la noi. Aceste 5 limbaje sunt:
- Declarațiile (cuvintele de apreciere și suport)
- Timpul petrecut împreună
- Darurile
- Contactul fizic (nu sexul, ci atingerile ca și formă de afecțiune)
- Serviciile
M-a întrebat cineva zilele trecute: ”Bine, bine, uite, eu consider că ofer apreciere, dar celălalt spune că nu simte, nu vede asta. Să o fac altfel nu îmi stă în fire. Și chiar dacă aș face-o diferit, ca să și ajungă la destinatar, de unde știu când este suficient? Cum se contabilizează lucrurile astea?”
Clar este că nimeni nu are vreun excel în care ține o astfel de contabilitate. Cel puțin așa cred eu. Poți știi întrebându-l pe celălalt și se mai și simte din conexiune, din calitatea relației tale, din nemulțumirile care apar zi de zi. Cred cănimeni nu vrea să se certe din cauză ca oul e fiert moale sau tare, și fiecare ceartă, fiecare nemulțumire din asta măruntă, are alte niște substraturi muult mai adânci.
Dar, ce să zic, nici acasă nici la școală nu ne-a învățat nimeni să vorbim. Câți dintre voi l-ați întrebat vreodată pe partenerul vostru: ”Tu te simți iubit? Te simți apreciat? Ce pot să fac eu ca să simți și tu lucrurile astea pe care eu le simt de fapt pentru tine?”
Mai bine să ne uităm la un film. A apărut un serial nou pe Netflix 🙂
Când faci pentru celălalt un lucru care ţie nu-ţi stă deloc în fire, fără însă să îți dăuneze, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire. Relația evoluează și voi doi evoluați împreună cu ea.
Pe curând!