Caut un Coach! Ce este coaching-ul si la ce ne folosește?

Ce face un coach? Coaching – un termen relativ nou pe piața românească, pe care iî folosesc tot mai multe persoane, în multe domenii. Health Coach, Nutrition Coach, Life Coach, Leadership Coach și așa mai departe. Coaching-ul este privit de multă lume ca o chestie așa, la modă, o fiță, niște bani aruncați pe fereastră. Cei care au făcut coaching din postura de clienți și cei care au cunoștinte din domenii de tipul dezvoltare personală, spiritualitate, psihoterapie etc și au ajuns la un anumit nivel de evoluție spirituală ca să zic așa, înțeleg cu ce se mănâncă coaching-ul și de ce este așa de valoros.

Mulți cred ca această meserie, de Coach, pentru că, da, este o meserie, a apărut prin anii ”40. Cu toate acestea, coaching-ul dateaza de peste 2000 de ani. Metoda lui Socrate, cel mai înțelept om al Greciei, are foarte multe elemente din coaching-ul de astăzi.

Socrate a simțit că există un paradox și a început să-i învețe pe elevi, întrebându-i mai degrabă decât să le dea răspunsuri.

Socrate credea că întrebările ar putea stimula gândirea și ar putea lumina ideile. La fel ca și coaching-ul, el a pionierat o formă foarte practică de filozofie, cu idei teoretice discutate și contestate în contextul exemplelor din viața de zi cu zi.

De fapt, filozofii greci antici au fost preocupați de cercetarea cauzelor existenței umane și a modului în care ar trebui să trăiască oamenii pentru a putea fi în concordanță cu rațiunea lor de a fi. Iată principiile de coaching de acum peste 2000 mii de ani și asemănările cu ce este astăzi coaching-ul.

  1.  Potrivit lui Aristotel, fericirea adevărată se realizează atunci când oamenii își dezvoltă și exploatează toate capacitățile.

Descoperirea, dezvoltarea și valorificarea abilităților și potențialului nostru este scopul principal al coaching-ului.

  1. Scopul nostru în viață este urmărirea bunăstării prin practicarea și dezvoltarea virtuților noastre.  Virtuțile sunt valorile și modelele noastre de comportament. Excelența (aristia) se referă la persoana virtuoasă care descoperă și explorează capacitățile sale (adevărul său de sine). Excelența, pentru Aristotel, are de a face mai mult cu acțiunea decât cu căutarea perfecțiunii.

Un coach se concentrează pe realizarea unei personalități compatibile cu obiectivele reale ale persoanei, conducând astfel la o viață fericită.

  1. Potrivit lui Aristotel, phronesis (prudența) este o virtute a celui care caută cunoștințele esențiale și implementarea, adică acțiunea.

Un Coach tău te sprijină în schimbarea vieții și a comportamentelor tale pentru a trăi cu integritate; pentru ca asta să se întâmple, trebuie să începi să acționezi. Coaching-ul este despre acțiune.

  1. Socrate pune căutarea adevărului, pe care omul la îngropat adânc în el, în centrul filosofiei sale, exact așa cum face coaching-ul.
  2. Pentru Socrate, conștiința de sine este o valoare fundamentală, la fel ca în coaching.
  3. Socrate descoperă adevărul prin dialog. Această metodă  îi ajută pe oameni să dea naștere adevărului – descoperind-o pentru ei înșiși. Mama lui Socrate a fost moașă, iar Socrate a comparat arta lui de discuție cu arta moașelor. Moașa nu este cea care dă naștere copilului, ci mai degrabă mama.

Coaching-ul este în principal căutarea adevărului prin dialog.

  1. Socrate credea că filosofii trebuiau să vadă dincolo de ceea ce era evident.

Un coach deține același punct de vedere. Numai privind lucrurile în adâncime, poți avea momentul acela de AHA, care însoțește schimbarea.

  1. Prin moartea sa agonizantă, Socrate a oferit o lecție valoroasă. Fiecare individ ar trebui să accepte responsabilitatea pentru propriile acțiuni.

Un coach este conștient de faptul că coachee-ul este singurul responsabil pentru acțiunile sale și consecințele lor, iar coach-ul face acest lucru clar.

  1. Socrate credea într-o voce divină, conștiință, care dictează ceea ce este corect și ceea ce este corect.

Pentru un coach, conștiința omului este adevăratul său sine.

Pentru mine, personal, coaching-ul este un proces care, odată început, nu se termină niciodată. Este o explorare interioară continuă, care te aduce mai aproape de cine ești tu cu adevărat, care îți dă direcție și claritate, care te face să descoperi în interiorul tău perspective noi, soluții noi, abordări noi. Un proces care îți deschide un drum nou, o viață nouă, pe care o trăiești aliniată la valorile tale.  Care te face să știi răspunsul la întrebarea: Cine sunt eu cu adevărat?

Un proces care începe cu tine și se termină cu tine.

Standardele în coaching0ul profesionist sunt de de ICF, Federația Internațională de Coaching și poți citi mai multe aici:

https://coachfederation.ro/valori-misiune/

Dacă vrei să experimentezi coaching-ul mă poți contacta pentru o ședință gratuită  https://gabrielahobeanu.ro/contact/