Comunicarea asta, bat-o vina!

Cum comunic eficient? Comunicarea este prezentă în viața noastră în toate formele. În toate relațiile noastre. Matematica am învățat la școală, dar cum sa comunicăm nu prea

– Hai sa citim, i-am spus Anei.

-Nu!!! Hai să ne jucăm fața-ascunsea!! Spuse ea cu o licărire în ochi.

Ne jucăm fața-ascunsea în aceleași 3 camere ale noastre de multe seri și, deși sunt aceleași ascunzișuri, este o plăcere și o bucurie pentru ea. Ba, mai mult de atât, se pare că, exact ca și în alte situații în care avem nevoie să fim creativi, găsim mai mereu noi locașuri de ascuns.

– Știu, spuse ea. Facem piatră, hârtie, foarfecă! Cine câștigă de trei ori hotărăște ce facem!

Zis și făcut! Câștigător: Ana!

– Haha, gata!! Jucăm fața-ascunsea!! Spuse sărind în sus de bucurie.

M-am supus, că, doar câștigase corect, și ne-am apucat de joacă. Eu am numărat, ea s-a ascuns, am găsit-o și am spus:

– Gata, acum citim.

– Nu!!! Nu e corect! Doar o dată??!!  A ripostat ea cu vehemență.

– Păi, o dată! Ce, ai spus de câte ori? Am întrebat-o.

– Așa e, nu am spus. Atunci hai să citim un minut și gata. Și se pune că am citit, nu?!

Hmm.. cam așa era. Mi-am dat seama că nu am stabilit deloc termenii. A câștigat ea, dar cât timp jucăm fața-ascunsea? Sau de câte ori? Și apoi ne apucăm de citit, dar cât timp citim? Cartea pe care o citeam se știa deja. Am început-o de 2 zile și ne hotărâsem deja să o terminăm pe aceea. Și totuși, ca să trecem la treabă, era de musai să stabilim niște lucruri. Ce vrea ea, ce vreau eu, când, cum, cât timp și care or fi condițiile, dacă or fi.

Adevărul este că viața noastră și relațiile noastre sunt precum un joc. Deși pare ciudat la prima vedere, este important să stabilim regulile jocului ăsta. O dată noi cu noi înșine, apoi noi în relația cu ceilalți. Pentru că altfel ne facem jocurile inconștiente și ne trezim într-o zi că ne spunem ”Stai puțin, că parcă nu așa trebuia să fie. Nu așa am stabilit!” Dar, de fapt, nu am stabilit nimic, ci am avut doar așteptări și presupuneri. Despre celălalt, despre relație. Și ne trezim că facem parte dintr-un sistem care nu funcționează. Și ne întrebăm ”Oare de ce?!” Sau dăm vina pe celălalt că nu a înțeles. În mintea noastră era totul atât de clar!!

Si atunci? Cum comunic eficient? Comunicarea directă este unul din mijloacele la îndemâna oricui

Comunicarea directă și clară este un lucru pe care nu îl facem de foarte multe ori în viața noastră în comunicarea cu ceilalți și chiar și cu noi înșine, și ne afectează la un momentat calitatea relațiilor și a vieții în sine. Fie că este vorba de relația cu colegii, mama, tata, șeful, iubitul sau copilul. Fie că este vorba de noi și ce vrem noi cu adevărat. Cu toții ne dorim să fim înțeleși. Atunci când lucrurile nu sunt stabilite clar și concret, rămâne loc de interpretări și evident că fiecare dintre noi își imaginează lucrurile într-un fel. Nici măcar nu ne dăm seama în mod conștient, pentru că presupunerile vin din felul nostru de a gândi și de a fi, din modul inconștient de a face și de a reacționa.

Și așa ajungem la neînțelegeri, certuri, frustrări și jocuri de ping-pong de genul ” tu ai spus așa”, ” ba nu, nu am spus asta” ,” ba da”, ” tu nu ai înțeles ce vroiam să spun”, ”păi nu ești atent când vorbesc cu tine” șamd. Ba chiar simțim câteodată că nu vorbim aceeași limbă cu interlocutorul nostru.  Întrebarea care ne ajută să ne-o punem când ni se tot întâmplă asta este: ” OK, hai să vedem. Cât de des mi se întâmplă asta? Și în relație cu cine?”

Pentru că, în mod sigur, nu ți se întâmplă doar cu șeful ci și cu iubitul. Nu ți se întâmplă doar cu prietenii ci și cu părinții. Poate o să spui că nu e așa, dar te asigur că așa este. Suntem parte a unui sistem și dacă ți se întâmplă la locul de muncă cu siguranță ți se întâmplă și acasă. Important este să te oprești și să te uiți cu sinceritate la tine.

Ai mai jos câteva instrumente care țin de comunicarea directă, pe care le poți folosi pentru ca să fi înțeles mai bine, pentru ca să te asiguri în același timp că ai înțeles bine ceea ce ți s-a comunicat și pentru ca să eviți explicațiile și neînțelegerile ce pot apărea ulterior. Ca orice abilitaate nouă, se învață prin practică J Poate ți se va părea greu la început, însă folosindu-le vei putea simți și vedea schimbările, cu timpul, chiar în viața ta.

Ce putem face ca să comunicăm mai eficient cu cei din jurul nostru?

  1. Stabilește clar regulile!

Cele mai mari conflicte se nasc din cele mai mici întâmplări. Asigură-te că înainte de a te apuca de treabă, fie că este un simplu joc de-a fața-ascunsea sau începutul unei noi relații, ai stabilit clar lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine. Nu te supăra dacă iubitul tău îți face cadou o minunată excursie cu cortul în mijlocul naturii dacă tu nu i-ai spus clar că tu vrei să mergi numai la hoteluri de 5 stele, sau 4, sau 3, sau măcar să ai o baie oriunde te duci J

  1. Dă detalii!

Chiar și cele mai mici detalii, care pentru tine pot fi subînțelese, evidente chiar, pentru celălalt sunt importante să le primescă. În felul ăsta, știe ce așteptări ai și nu își dă cu presupusul. Lucrurile devin astfel mult mai clare și rămâne mult mai puțin loc de interpretări.

  1. Asigură-te că ai înțeles și că te-ai făcut înțeles.

Parafrazarea (repetarea a ceea ce a spus celălalt, cu cuvintele lui) ajută mult la acest lucru. Și te poate ajuta nu numai pe tine, dar și pe celălalt. Câteodată, să ”auzi” de la altcineva ceea ce tocmai ai spus îți poate aduce mult mai multă claritate, ba chiar și unele surprize. De multe ori spunem că am înțeles, când de fapt, jumătate din elemente le-am presupus, fără ca nici măcar să ne dăm seama.

  1. Spune direct!

Comunicarea directă este despre a fi direct. Ai ceva de spus, spune-o! Este ceva ce ți-e neclar? Spune-o! Este ceva cu care nu te simți confortabil? Spune-o! De multe ori ne imaginăm că celălat își dă seama cumva –poate are un scanner de citire a minții sau măcar de măsurat emoțiile. Și avem de multe ori surpriza, neplăcută ce-i drept, că de fapt nu s-a prins. Și când am strâns mai multe izbucnim. Și, din nou, suntem neînțeleși.

  1. Nu contează numai ce spui, ci mai ales cum o spui.

Nu numai tu vrei să fii înțeles și acceptat. Și omul din fața ta vrea cam același lucru! Acceptă ceea ce spune, chiar dacă nu ești de acord. Apoi spune-ți părerea. Pot exista un număr infinit de păreri asupra aceluiași lucru, fără ca vreuna să fie greșită. Este vorba despre viziunea pe care, fiecare dintre noi, o are asupra lumii.

Și nu uita, pentru că sistemul vieții noastre este unul dinamic, lucrurile se schimbă. Și pentru fiecare joc poți oricând inventa reguli noi, atâta timp cât toți participanții la joc le-au luat la cunoștință. Iar regulile pot fi și ele negociate J Așa că, cu fiecare schimbare, e nevoie de ajustări. Acel fine-tunning, pe care, de fapt, il facem zi de zi vieții noastre. Spor la joacă!

Photo credit @Mihai Semenescu